ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

Λητώ \Θεά


Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Θρησκεία, η Λητώ είναι κόρη των Τιτάνων Κοίου και Φοίβης.
Από τον Δία γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Στη Ρωμαϊκή Θρησκεία, η αντίστοιχη θεότητα της Λητούς είναι η Λατόνα.
Η Λητώ ήταν η κύρια θεότητα στην Ανατολική Λυκία, ενώ την καταγωγή της διεκδικούσαν και οι κάτοικοι της Κω. Το ιερό της, το Λητώον, ένωνε θρησκευτικά (αλλά και πολιτικά) τις πόλεις-κράτη της Λυκίας μεταξύ τους.
Σύμφωνα με έναν μύθο, όχι και τόσο διαδεδομένο, η Λητώ ήρθε από τη χώρα των Υπερβορείων με τη μορφή λύκαινας, αναζητώντας τη «χώρα των λύκων», τη Λυκία.
Τεκνοποιήση
Όταν η Ήρα έμαθε ότι η Λητώ ήταν έγκυος από το Δία, απαγόρευσε να γίνει η γέννηση σε οποιαδήποτε ξηρά και σε οποιοδήποτε μέρος κάτω από τον ήλιο.
Ο περισσότερο διαδεδομένος μύθος αναφέρει ότι όταν η Λητώ πλησίαζε να τεκνοποιήσει, αναδύθηκε για τον σκοπό αυτό μία μικρή νήσος από την θάλασσα, η Δήλος, όπου γεννήθηκε πρώτα Άρτεμις και έπειτα ο Απόλλων.
Η προσβολή της Νιόβης
Η βασίλισσα Νιόβη, σύζυγος του βασιλέα της Θήβας Αμφίονα, που είχε επτά γιους και επτά κόρες, υπερηφανεύτηκε για την ευγονία της και την ευμορφία των τέκνων της, δηλώνοντας ότι «η Λητώ, η εκλεκτή του Δία, έχει να επιδείξει μόνον δύο τέκνα έναντι των τόσων δικών της.»
Όταν το έμαθε η Λητώ, αγανάκτησε υπέρμετρα και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία της υπερόπτριας βασίλισσας. Έτσι κατά τις παραδόσεις, οι δύο θεοί τόξευσαν, η μεν Άρτεμις τις θυγατέρες, ο δε Απόλλων τους υιους.
Τα νεκρά σώματα των άτυχων νέων έμειναν επί εννέα ημέρες άταφα, καθόσον ο επίσης εξοργισμένος Δίας, απολίθωνε όποιον επιχειρούσε να αποδώσει νεκρικές τιμές. Την ένατη μέρα υπέκυψαν οι θεοί στις σπαρακτικές ικεσίες της Νιόβης και τα ενταφίασαν οι ίδιοι σε δύο κοινούς τάφους (Παυσανίας ΙΧ 17,2).
http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9B%CE%B7%CF%84%CF%8E_%5C%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%AF

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο ένα φοβερό σου άρθρο Χριστίνα.

zinaa kapa είπε...

καλο απογευμα Χριστινακη, ωραιο.. και πολυ δυνατο το κειμενο σου

zinaa kapa είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.