ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Τιτανοκρατία-Τιτανομαχία


Τιτανοκρατία

Η πρώτη εποχή της βασιλείας του Κρόνου ήταν δίκαιη. Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ. Όταν ο Κρόνος πήρε την εξουσία έκανε την ίδια σκέψη με τον πατέρα του και, για την ασφάλεια του θρόνου του, έρριξε πάλι τους Εκατόγχειρες και τους Κύκλωπες στα Τάρταρα.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Κρόνου και της Ρέας, που τη διάλεξε για γυναίκα του, πέρασαν μέσα σε μια μακάρια και πολύ ευτυχισμένη ζωή. Όμως ο δεύτερος άρχοντας του κόσμου θα έχει την ίδια τύχη με τον πρώτο. Ο Ουρανός είχε προφητεύσει πως το θρόνο του Κρόνου θα τον έπαιρνε κάποιο παιδί του. Έτσι ο Κρόνος, για να αποφύγει το δυσάρεστο γεγονός, δεν έρριχνε τα παιδιά του στα Τάρταρα, αλλά τα κατάπινε αμέσως μετά την γέννησή τους.

Τιτανομαχία

Η Ρέα αγανάκτησε με αυτή την κατάσταση. Ζήτησε τη βοήθεια του Ουρανού και της Γης και αυτοί την συμβούλευσαν να κρύψει το νεογέννητο από τον πατέρα του. Έτσι η Ρέα γέννησε κρυφά σε μία ιερή σπηλιά στο βουνό Δίκτη, στην ανατολική Κρήτη. Ανάθεσε την ανατροφή του παιδιού, που ονομάστηκε Δίας, σε δύο νύμφες, την Αδράστεια και την Ίδη. Τη σπηλιά φρουρούσαν οι Κουρήτες και οι Κορύβαντες, που έκαναν τόση φασαρία χτυπώντας τα δόρατά τους πάνω στις ασπίδες, ώστε ποτέ ο Κρόνος δεν άκουσε τα κλάματα του μωρού.

Ο μικρός Δίας τρεφόταν με το γάλα μιας κατσίκας της Αμάλθειας. Μικρός, παίζοντας με την Αμάλθεια της έσπασε το ένα κέρατο. Όμως σαν θεός που ήταν, χάρισε στο κέρατο μαγικές ιδιότητες. Όποιος θα είχε το κέρατο στην εξουσία του θα μπορούσε να έχει ότι επιθυμούσε.

Μεγαλώνοντας ο Δίας έτρωγε την αθάνατη αμβροσία που του έφερναν από την άκρη του Ωκεανού τα περιστέρια και το νέκταρ, το θεϊκό ποτό, που του έφερνε από ένα βράχο ένας μεγάλος αετός.

Η Ρέα, στο μεταξύ, φάσκιωσε μια πέτρα και την παρουσίασε στον Κρόνο, που εξαπατήθηκε εύκολα και την κατάπιε, νομίζοντας ότι γλίτωσε, μια για πάντα, από έναν επίδοξο διάδοχό του. Όμως δε μπόρεσε να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο Δίας, όταν μεγάλωσε, γοήτευσε την Μήτιδα, κόρη του Ωκεανού και έμπιστη του Κρόνου. Αυτή έδωσε ένα εμετικό βότανο στον Κρόνο και τον ανάγκασε νε εξεμέσει όσα παιδιά του είχε καταπιεί: τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα.

Ακολούθησε η Τιτανομαχία. Η Τιτανομαχία και οι αγώνες της κράτησαν δέκα ολόκληρα χρόνια. Τέλος η Γη, για να σταματήσει η αιματοχυσία, συμβούλεψε το Δία να απελευθερώσει τους Κύκλωπες. Αυτό το έκανε πράγματι ο Δίας σκοτώνοντας ένα φοβερό τέρας την Κάμπη, που φύλαγέ τους αλυσοδεμένους Κύκλωπες στα Τάρταρα. Με αυτό τον τρόπο κέρδισε τη βοήθειά τους.

Οι Κύκλωπες έδωσαν στο Δία τη βροντή, τον κεραυνό και την αστραπή, στον Ποσειδώνα την τρίαινα και στον Πλούτωνα την "κυνέα" την αόρατη περικεφαλαία.

Με αυτά τα όπλα οι θεοί επικράτησαν, έρριξαν τους Τιτάνες στα Τάρταρα και έβαλαν τους Εκατόγχειρες να τους φυλάνε.

Έτσι, ο Δίας ανέβηκε θρόνο του Σύμπαντος, και έδεσε τον Κρόνο στην άκρη του κόσμου (πολύ χαμηλά στον ορίζοντα φαίνεται συνήθως ο Πλανήτης Κρόνος, τον οποίο συμβόλιζε ο θεός).


http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1#.CE.9F.CF.85.CF.81.CE.B1.CE.BD.CE.BF.CE.BC.CE.B1.CF.87.CE.AF.CE.B1

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι όλα τα μυθολογικά άρθρα σου είναι συγκλονιστικά. Αποτελούν μία όαση μέσα στα απογοητευτικά ελληνικά ιστολόγια.

Οπωσδήποτε, η ελληνική μυθολογία είναι συναρπαστική από μόνη της. Αλλά, εσύ την διανθίζεις με όμορφες εικόνες που "ζωντανεύουν" κυριολεκτικά το κείμενο.

Συγχαρητήρια!!!!