ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

ΦορωνέαςΣτην Αργολίδα θεωρούσαν ότι ο πρώτος άνθρωπος, ο Φορωνέας, προέκυψε από την συνεύρεση του ποταμού Ίναχου με τη νύμφη Μελία ή την Αργεία. Ο Φορωνέας γέννησε πολλά τέκνα, και γρήγορα οι άνθρωποι αυξήθηκαν στην χώρα.

Στην αρχή ο Φορωνέας και οι απόγονοι του ζούσαν ήσυχα, διασκορπισμένοι πάνω στη Πελοπόννησο, τρέφονταν με τους καρπούς των δέντρων, δεν είχαν ασθένειες και βάσανα.

Για αυτό, δεν φιλονικούσαν μεταξύ τους, ομιλούσαν κοινή γλώσσα όλοι και λάτρευαν το Δία.

Όμως η κατάσταση άλλαξε, όταν οι άνθρωποι πλήθυναν.

Ο Φορωνέας κατάλαβε πως μεγάλωναν οι ανάγκες των ανθρώπων, όπως και οι κίνδυνοι αφανισμού τους όχι μόνο από τα θηρία και τις φυσικές καταστροφές αλλά και από τις διαμάχες, όταν αυτοί έγιναν πολλοί.

Έτσι ο Φορωνέας, με την συναίνεση του Δία, έφερε το πυρ από τον ουρανό, συγκέντρωσε τους ανθρώπους σε οικισμούς, θέσπισε τους πρώτους νόμους και τα πρώτα δικαστήρια.

Για τις διαφορές που δεν μπορούσαν να επιλυθούν μ' αυτά τα μέσα, λένε ότι κατασκεύασε τα πρώτα όπλα για τον πόλεμο, που ήταν όμως και για την προστασία των ανθρώπων από τα θηρία και για το κυνήγι.

Ο Φορωνέας όρισε ακόμα και τη λατρεία της Ήρας στο Άργος, πόλη που από τότε η θεά είχε πάρει στην ιδιαίτερη προστασία της.

Ύστερα από όλα αυτά ο Δίας όρισε το Φορωνέα διάδοχο του στο γήινο θρόνο.

Ο Φορωνέας δεν ήταν μόνο ο πρώτος άνθρωπος της γης, ήταν και ο πρώτος θνητός βασιλέας, ορισμένος από τον ίδιο το Δία.

Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, οι Αργείοι διατηρούσαν μια πυρά, πλησίον της γλυπτική εικόνα του Βίτωνα, διότι ήθελαν να αποδίδεται η εύρεση του πυρός στο Φορωνέα και δεν συμφωνούσαν στο ότι αυτό ήταν δώρο του Προμηθέα.

Ακόμη πίστευαν ότι ο Φορωνέας παρέλαβε την γνώση του πυρός και της Μεταλλουργίας από τους Τελχίνες και τους Ιδαίους Δακτύλους

http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%A6%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%82_%5C%CE%86%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82

4 σχόλια:

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Φίλη Χριστίνα,είναι ευχάριστο να βλέπεις τις Ελληνίδες και τους Έλληνες,να ενδιαφέρονται για τη Μυθιστορία μας.Αλλά,φίλη μας,αυτή η φωτό δεν ταιριάζει στο μεγάλο αυτό θέμα που ανάρτησες.Αυτά τα σχεδιάσματα,κατευθύνουν τη σκέψη ανθρώπων που δεν γνωρίζουν και θέλουν να μάθουν την Ιστορία των προγόνων,σε "άλλες" σκοταδιστικές ψευτοθεωρίες και ψευτοθεωρίες!
Ελπίζω να καταλαβαίνεις το φίλιο πνεύμα μου.Έρρωσο φίλη μας.

xristina είπε...

Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση...

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Αυτά είναι τα ωραία!Μπράβο φίλη μας!
Όμορφες παραστάσεις που κατευθύνουν το νου στα παλαιά.Έρρωσο και πάλι!

xristina είπε...

Και πάλι ευχαριστώ ,γιατί τα σχόλια σου είναι από έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολύ με αυτά τα θέματα και από ότι φαίνεται από τα blogs σου βαθιά καταρτισμένο...με εκτίμηση...