ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

Ευρυδίκη και Ορφέας


Ο Ορφέας ήταν γιός του Οίαγρου, βασιλιά της Θράκης, άλλοι όμως τον αποκαλούσαν και γιό του ίδιου του Απόλλωνα.
Ο Ορφέας ήταν από τους πιο φημισμένους, αν όχι ο πιο φημισμένος, κι η λατρεία του για τη μουσική ήταν τεράστια.
Όταν έπιανε τη λύρα του κι έπαιζε τους σκοπούς του, μάγευε τους πάντες κι εξαιτίας αυτής του της δεξιοτεχνίας τον θεωρούσαν γιό του Απόλλωνα.
Οι μουσικές του ικανότητες ήταν τόσο μεγάλες που λέγεται πως όταν συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία, την στιγμή που η Αργώ περνούσε από το νησί των Σειρήνων εκείνος έπαιζε με τη λύρα του ώστε κανείς σύντροφος του να μην ακούσει το τραγούδι των Σειρήνων και πάει κοντά τους για να βρεί σίγουρο θάνατο.
Ο Ορφέας στην προσωπική του ζωή ήταν πολύ άτυχος κι η ζωή του στιγματίστηκε από τον θάνατο της μοναδικής αγαπημένης του.

Ερωτεύτηκε παράφορα την όμορφη Ευρυδίκη και σύντομα την παντρεύτηκε.
Οι δυο τους περνούσαν τον καιρό τους αγαπημένοι κι ευτυχισμένοι ενώ συνήθιζαν να κάνουν περιπάτους στην φύση.
Μια μέρα που ο Ορφέας έπαιζε με τη λύρα του κι η Ευρυδίκη χόρευε ανέμελη, ένα φίδι την δάγκωσε στο πόδι και σύντομα η κοπέλα πέθανε.
Αυτό οδήγησε τον άτυχο μουσικό στην απέραντη θλίψη και την απόλυτη δυστυχία αφού δε μπορούσε να φανταστεί την ζωή του χωρίς την πολυαγαπημένη του σύζυγο.
Για αυτό το λόγο αποφάσισε να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, για να ζητήσει από τον Πλούτωνα να της δώσει πίσω την ζωή της.
Κι άλλοι ήρωες της αρχαιότητες (Θησέας, Πειρίθους, Ηρακλής) τόλμησαν να πάνε ζωντανοί στο βασίλειο των νεκρών, όμως ο λόγος που οδήγησε τον Ορφέα σε αυτό ήταν η αγάπη του και μόνο.

Όταν έφτασε στην Στύγα, τη λίμνη του Άδη, ζήτησε από τον Χάροντα να τον περάσει απέναντι με την βάρκα του.
Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ορφέας έπαιξε τόσο μελωδικά κι όμορφα με τη λύρα του, που ο θεός του θανάτου μαγεμένος τον πέρασε απέναντι.
Με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να ηρεμήσει τον τρομερό Κέρβερο, το τεράστιο κι άγριο σκυλί που δεν άφηνε κανένα ζωντανό να μπεί από τις πύλες και καμία ψυχή να βγεί.
Όταν ο Ορφέας παρουσιάστηκε μπροστά στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη ζήτησε από τον θεό να δώσει πάλι στην γυναίκα του την ζωή και να την αφήσει να πάει μαζί του στον κόσμο των ζωντανών.
Ο Πλούτωνας αρχικά αρνήθηκε, όταν όμως άκουσε κι εκείνος τη μουσική του λυράρη συγκινήθηκε και δέχτηκε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του υπό έναν όρο.
Του ζήτησε για όση ώρα διαρκούσε η ανάβαση τους να προχωράει μπροστά από την Ευρυδίκη και να μην γυρίσει να την κοιτάξει παρά μόνο όταν αντικρύσουν το φώς του ηλίου.
Στην ανάβαση τους πρός τον πάνω κόσμο τους οδηγούσε ο Ερμής ο οποίος προπορευόταν.
Όση ώρα ανέβαιναν προς τον κόσμο των ζωντανών ο Ορφέας πραγματικά δεν γύριζε το κεφάλι του για να κοιτάξει αν η αγαπημένη του τους ακολουθούσε.
Σύντομα όμως άρχισε να αναρωτιέται μήπως ο Πλούτωνας τον είχε εξαπατήσει ή μήπως ο Κέρβερος δεν είχε αφήσει την Ευρυδίκη να βγεί από τις πύλες του Άδη.
Την αγωνία του επιτάχυνε κι η έλλειψη του παραμικρού ήχου από την αγαπημένη του καθώς δεν άκουγε τίποτα.
Σύντομα είδαν το άνοιγμα πρός το πάνω κόσμο, το οποίο φώτιζε ο ήλιος.
Λίγα βήματα ακόμα απέμεναν όμως ο Ορφέας δε μπορούσε να τιθασεύσει την αγωνία του.
Και λίγο πρίν βγούν στο φώς του ηλίου γύρισε για να δεί την Ευρυδίκη….
Η Ευρυδίκη όντως τους ακολουθούσε όμως χάθηκε επιστρέφοντας στον κάτω κόσμο.
Ο Ορφέας μάταια προσπάθησε να πείσει τον Πλούτωνα να του δώσει άλλη μια ευκαιρία.
Συντετριμμένος και θεωρώντας τον εαυτό του υπαίτιο για τον χαμό της συζύγου του, γύρισε στον πάνω κόσμο περιπλανώμενος σε πολλά μέρη.
Δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ και δεν ξεπέρασε τον θάνατο της γυναίκας του.
Απομονώθηκε από τους ανθρώπους κι ήταν διαρκώς θλιμμένος.
Η μόνη του παρηγοριά ήταν η λύρα του που πάντοτε έβγαζε μαγευτικούς αλλά συνάμα μελαγχολικούς πλέον ήχους.

Ο άτυχος Ορφέας βρήκε τραγικό θάνατο στην Θράκη από τις μεθυσμένες Μαινάδες όταν αρνήθηκε να παρευρεθεί στο γλέντι τους και να παίξει μουσική για εκείνες.
Αν και πέθανε τόσο άδοξα, η ψυχή του λυτρώθηκε καθώς μπορούσε επιτέλους να βρίσκεται δίπλα στην γυναίκα που αγάπησε και να είναι για πάντα μαζί της.

(πηγή : esoterica.gr)

http://trekos.wordpress.com/2007/08/22/orpheus-euridiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια: