ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Η Πρώτη Θεϊκή Γενεά


Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως πριν δημιουργηθεί οτιδήποτε στον κόσμο, δεν υπήρχε παρά μόνο το Χάος, άπειρο βαθύ και σκοτεινό.Μέσα στην απέραντη μονοτονία του το Χάος, δημιούργησε την σκοτεινή υπόστασή του, το Έρεβος, το απέραντο και αιώνιο σκοτάδι που βασιλεύει κάτω από τη Γη. Ύστερα οι δύο υποστάσεις του αρχέγονου αυτού θεού "γέννησαν" τέσσερεις άμορφες θεότητες:

* τον Αιθέρα, που δημιούργησε το άνω, θεϊκό τμήμα της Ατμόσφαιρας
* την Ημέρα, που δημιούργησε το φως
* τον Αέρα που δημιούργησε το κάτω, ανθρώπινο τμήμα της Ατμόσφαιρας.
* την Νύκτα, μυστηριώδη και απρόσιτη, που δημιούργησε παρήγαγε το σκότος.

Οι τέσσερις αυτές θεότητες "γέννησαν" το πρώτο Θεϊκό ζεύγος:

* τον Ουρανό πατέρα των πάντων
* την Γαία, μητέρα των πάντων, Αυτοί έγιναν οι πρώτοι κυρίαρχοι του Σύμπαντος. Ύστερα η επιφάνεια της γης άρχισε να διαμορφώνεται, σχηματίστηκαν τα βουνά, τα ποτάμια και οι κοιλάδες, οι πεδιάδες και η απέραντη θάλασσα. Η αρχαία Ελληνική θρησκεία, όπως βλέπουμε, θεοποιεί κάθε δύναμη και στοιχείο της φύσεως, οτιδήποτε είναι ανεξήγητο στους ανθρώπους.

Ο Ουρανός και η Γαία γέννησαν τρείς ομάδες νέων θεών:

* τους τρεις Εκατόγχειρες ( Κόττος, Βριάρεως και Γύης). Αυτοί ήταν τερατώδη πλάσματα, που δείχνουν την εκπληκτική φαντασία των αρχαίων Ελλήνων. Είχαν εκατό χέρια ασύγκριτα σε μέγεθος και δύναμη.
* τους τρείς Κύκλωπες, πελώρια πλάσματα με ανθρώπινη μορφή, μονόφθαλμους ( Βρόντης, ο Στερόπης, ο Άργης) . Αυτοί εξουσίαζαν τη βροντή, την αστραπή, τον κεραυνό, και τις άλλες ουράνιες δυνάμεις.

Ο Ουρανός φοβήθηκε, για την απώλεια της εξουσίας (εντυπωσιασμένος από την υπερβολική δύναμη των τέκνων του) και τους φυλάκισε στα Τάρταρα. Τα Τάρταρα ήταν ένας τόπος που βασίλευε το Έρεβος, το βαθύ σκότος, και βρισκόταν κάτω από τον Κάτω Κόσμο. Μετά γεννήθηκαν οι Τιτάνες και οι Τιτανίδες. Οι Τιτάνες ήταν έξι:

* ο Ωκεανός,
* ο Κοίος,
* ο Κρείος,
* ο Υπερίων,
* ο Ιαπετός και
* ο Κρόνος.

Οι Τιτανίδες ήταν επίσης έξι:

* η Θεία,
* η Θέμιδα,
* η Μνημοσύνη,
* η Φοίβη,
* η Τηθύς και
* η Ρέα.

επεξεργασία Ουρανομαχία

Η Γη, θυμωμένη από τη σκληρότητα του Ουρανού να ρίχνει τα παιδιά του στα Τάρταρα, αποφάσισε να τον εκδικηθεί, ωθώντας τους Τιτάνες να επιτεθούν κατά του πατέρα τους.

Οι Τιτάνες κατάφεραν επίσης να απελευθερώσουν τους αδελφούς τους Εκατόγχειρες και Κύκλωπες από τα Τάρταρα.

Όλοι μαζί, με επικεφαλής τον Κρόνο, επέτυχαν να νικήσουν τον τρομερό θεό Ουρανό, τον εκθρόνισαν και ενθρόνισαν στην θέση του το νεότερο αδελφό τους, τον Κρόνο.

Στη συμπλοκή τους αυτή ο Ουρανός πληγώθηκε. Τρεις σταγόνες αίμα έτρεξαν από την πληγή του που τις πήρε η Γη και έφερε με αυτές στον κόσμο τους Γίγαντες, όντα υπερφυσικά και εξοπλισμένα με δύναμη ακαταμάχητη.

Μετά από την πτώση του Ουρανού η Γη πήρε σύζυγό της τον Πόντο, τον εξουσιαστή της θάλασσας και γέννησε τις θαλάσσιες δυνάμεις και τις θεότητες των ποταμών και των πηγών.

Την ίδια εποχή γεννήθηκαν αρκετές θεότητες που συμβολίζουν πολλές από τις ηθικές δυνάμεις και εκφράζουν τα συναισθήματα και τις αρχές που συνδέονται με την ύπαρξη του ανθρώπου.

* Η Νύκτα γέννησε το θάνατο και τον Ύπνο, τα Όνειρα, τις Μοίρες, τη Νέμεσιν ( = Τιμωρία), την Απάτη, τη Φιλία, το Γήρας και την Έριδα.
* Η Έριδα γέννησε τον Πόνο, τις Μάχες και τον Όρκο.

http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1#.CE.95.CF.84.CF.85.CE.BC.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.AF.CE.B1
Συνεχίζεται

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό: