ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Λεξη της ημερας


Κάλι

Η Κάλι ή Κάλι Μα (Σανσκριτικά Kālī काली) (η μαύρη μητέρα) όπως αποκαλείται συχνά είναι θεά της ινδουϊστικής μυθολογίας μία από τις ενσαρκώσεις της Ντουργκά, της συζύγου του Σίβα.
Εικονοπλασία
Η Κάλι παρουσιάζεται ως γυναίκα μελαμψού χρώματος, με μακριά μαλλιά και τέσσερα χέρια. Στο ένα της χέρι κρατά το ξίφος, στο δεύτερο, το κομμένο κεφάλι του γίγαντα, ενώ με τα άλλα δύο ενθαρρύνει τους πιστούς της. Τα ενώτιά της είναι δύο πτώματα και φορά ένα περιδέραιο από ανθρώπινα κρανία. Μοναδικό της ένδυμα είναι μία πλατειά ζώνη η οποία αποτελείται από δύο σειρές κομμένων χεριών. Η γλώσσα της κρέμεται, τα μάτια της είναι κόκκινα όπως των μεθυσμένων, ενώ το πρόσωπο και το στήθος της είναι γεμάτα αίμα. Η θεά παριστάνεται συνήθως όρθια με το ένα πόδι πάνω στο γόνατο και το άλλο πάνω στο στήθος του Σίβα.
Η μάχη με τη στρατιά των δαιμόνων
Η θεά στον μύθο πολεμά τον Ρακταβίτζα, τον αρχηγό της στρατιάς των δαιμόνων. Ο Ρακταβίτζα βλέποντας σιγά-σιγά να πεθαίνουν όλοι οι στρατιώτες του, επιτίθεταιο ίδιος ενταντίον της θεάς. Εκείνη τον χτυπά με τα τρομερά της όπλα, αλλά κάθε ρανίδα αίματος που πέφτει από το σώμα του γεννά χίλιους γίγαντες εξίσου ισχυρούς. Η Κάλι δεν μπορεί να νικήσει τον αντίπαλό της παρά μόνο αν πιει όλο του το αίμα.

Νικώντας τον γίγαντα, αρχίζει να χορεύει από χαρά με τόση μανία, ώστε η γη σείεται. Μετά από παράκληση των θεών, ο σύζυγός της την ικετεύει να σταματήσει, αλλά εκείνη μέσα στο ιερό της παραλήρημα ούτε καν τον βλέπει. Τον συντρίβει και ποδοπατεί το σώμα του. Όταν αντιλαμβάνεται εν τέλει το λάθος της, αισθάνεται μεγάλη ντροπή.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια{http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%B9}

Δεν υπάρχουν σχόλια: