ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Πεθερά και ανιψιός σκοτώνουν τον Αθανασόπουλο
«Στου Χαροκόπου τα στενά, μια μικροπαντρεμένη/Εσκότωσε τον άντρα της βρε η δαιμονισμένη. Στον ύπνο που κοιμότανε, μάνα και θυγατέρα, Εβάλανε τον ανιψιό και του ρίξε τη σφαίρα». Το ρεμπέτικο τραγούδι, σε στίχους Ιάκωβου Μοντανάρη και μουσική Μάρκου Βαμβακάρη, αφορά την πραγματική ιστορία του επιχειρηματία Δημήτρη Αθανασόπουλου.

Ο μεγαλοεργολάβος Αθανασόπουλος δολοφονήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1931 στον ύπνο του, από την πεθερά του Αρτεμις Κάστρου και τον ανιψιό της Δημήτρη Μοσκιό, με τη βοήθεια της γυναίκας του Φούλας Αθανασοπούλου και της υπηρέτριας του σπιτιού.
Δύο μέρες πριν ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, εργολάβος, βίαζε παρά φύσει τη σύζυγό του Φούλα. Είχε αγανακτήσει με τη γυναίκα του που του αρνιόταν κάτι που άλλες του έδιναν πρόθυμα. Ο Αθανασόπουλος, κατά πάσα πιθανότητα, διατηρούσε σχέση με τη μητέρα της, Αρτεμις Κάστρου.

Η Κάστρου φέρεται να αποφάσισε την εκτέλεση του Αθανασόπουλου χωρίς να ενημερώσει την κόρη της. Συνεργός της ήταν ο 18χρονος Δημήτρης Μοσκιός, εξάδελφος της Φούλας και πιθανώς ερωτοχτυπημένος μαζί της, όμως και «διανοητικά ασταθής».
Πεθερά και εξάδελφος βρίσκουν τον Αθανασόπουλο να κοιμάται στο σπίτι του στου Χαροκόπου. Ο Μοσκιός τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Η Φούλα παρακολουθεί, χωρίς να συμμετέχει, αλλά και χωρίς να παρεμποδίζει το έγκλημα.

Με παρότρυνση της Κάστρου και με τη βοήθεια της 38χρονης Γιαννούλας Μπέλλου, υπηρέτριας του σπιτιού, βάζουν φωτιά στο πτώμα. Ο καπνός και η έντονη μυρωδιά, όμως, τις αναγκάζουν να σταματήσουν.
Το πτώμα τεμαχίζεται, γίνεται πακέτα και παραδίδεται στον Σπύρο Μαγουλόπουλο, έναν από τους πολλούς θαυμαστές της 25χρονης Φούλας, με την υπόδειξη να το ξεφορτωθεί. Αυτός τα δίνει στον καραγωγέα Γιώργο Κορναράκη, με την εντολή να τα πετάξει στο ρέμα του Ιλισού, για να ανακαλυφθούν μερικές μέρες αργότερα τυχαία από κάποιον περαστικό.

Το γεγονός είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση και αναστάτωση στην εποχή του και χαρακτηρίστηκε «έγκλημα του αιώνα», αφού ήταν το πρώτο -τουλάχιστον επίσημα καταγραμμένο- έγκλημα τέτοιου είδους. Το 2001 κυκλοφόρησε βιβλίο για την υπόθεση γραμμένο από τον δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιάννη, προκαλώντας δικαστική διαμάχη με τους απογόνους της Φούλας.
__________________
Τι να μας πει η φυσική
Οι νόμοι δε μετράνε
Σε φάση μεταφυσική
Τα πάθη κυβερνάνε

Δεν υπάρχουν σχόλια: